“Şehrimiz hâlâ toparlanma sürecinde. Devletimizin inşa ettiği afet konutlarına ek olarak pek çok vatandaşımız yerinde dönüşüm desteğinden yararlanarak evini yeniden inşa etmeye çalışıyor. Ancak 30 Haziran’a kadar ruhsatını alamayan hak sahipleri bu imkânı kaybedecek. Bu, deprem bölgesindeki herkes için büyük bir risk,” dedi.

“Ruhsat Süreci Alarm Veriyor”

Kaçmaz, belediyelerdeki ruhsat işlemlerinin yavaş ilerlediğine dikkat çekti:

“Belediyeler yoğun çalışsa da mevcut prosedürlerle bir apartmanın ruhsatı, işler kusursuz gitse bile vekâlet, sözleşme ve ruhsatlarlaen az üç ay sürüyor. Bugün başvuru yapan biri, ruhsat çıkana kadar destek süresi dolmuş olacak. Bakanlık ve belediyeler el ele vererek hem destek süresini uzatmalı hem de ruhsat süreçlerini hızlandırmalı.”

“750 + 750 Bin Lira Artık Yetersiz”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının 2025 inşaat maliyetlerine atıf yapan Kaçmaz, mevcut finansal paketin güncel fiyatları karşılamadığını vurguladı:

750 bin lira hibe, 750 bin lira kredi ve 40 bin lira proje desteği artık yetersiz. 3+1 dairesi yıkılan bir hak sahibi, binasında fazladan daire ya da dükkân çıkmıyorsa çoğu zaman hibe tutarını da müteahhide aktarmak zorunda kalıyor. Bu da dar gelirli vatandaşlarımızın omzuna ciddi yük bindiriyor.”

Destek Çağrısı Karşılık Buldu

Başkan Toptaş; “Gençliğin Onikişubat’ını hep birlikte inşa ediyoruz” Başkan Toptaş; “Gençliğin Onikişubat’ını hep birlikte inşa ediyoruz”

Yerinde dönüşümdeki aksaklıklara dair sık sık çözüm önerileri sunan Ali Cesur Kaçmaz’ın çağrısı, hem bölge halkı hem de müteahhitler tarafından olumlu karşılandı. Uzmanlar, destek süresinin uzatılmasının binlerce hak sahibi için nefes aldırıcı olacağını, aynı zamanda inşaat sektöründeki istihdamı koruyacağını belirtiyor. Ali Cesur Kaçmaz sözlerini konu hakkında yoğun çalışan belediye ve çevre şehircilik ekiplerinede teşekkür ederek bitirdi.