Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nün titiz çalışmaları neticesinde, terör örgütü FETÖ/PDY'nin güncel yapılanmasına yönelik ülke genelinde eş zamanlı büyük bir operasyon gerçekleştirildi.
Tam bir yıl süren derinlemesine teknik ve fiziki takip sonucunda, örgüte insan kaynağı ve maddi destek sağlayan, aralarında önde gelen iş insanlarının da bulunduğu 228 şüpheli Kahramanmaraş'ın da içinde yer aldığı 47 farklı ilde kıskıvrak yakalandı.
Bu kapsamlı operasyonla birlikte, örgütün Gaziantep, Kahramanmaraş, Kilis, Şanlıurfa ve Adıyaman'daki mevcut yapılanması tüm detaylarıyla ortaya çıkarıldı. Ayrıca, örgütün özellikle öğrencilere yönelik gizli para yardımları yaptığı da belgeleriyle tespit edildi.
YURT DIŞINDA GİZLİ TOPLANTILAR: AMAÇ ELEMAN KAZANDIRMAK
Operasyonun derinlemesine incelenmesiyle birlikte, örgütün yeni eleman kazanma metotları da gün yüzüne çıktı. Daha önceleri çeşitli ev ve yurtlarda organize ettikleri illegal buluşmaları yurt dışına taşıdıkları belirlenen örgüt yöneticilerinin, örgüte dahil ettikleri öğrencileri sözde "gezi" bahaneleriyle sıklıkla Balkan ülkelerine götürdükleri anlaşıldı.
Güvenlik güçlerinin elde ettiği bilgilere göre, bu seyahatler esnasında örgüt yöneticileri tarafından gizli ve planlı toplantılar düzenleniyordu.
KRİPTO İLETİŞİM VE PARAVAN ŞİRKETLERLE FİNANSMAN
Yürütülen soruşturmada, şüphelilerin gizli haberleşme uygulamaları üzerinden yurt içi ve yurt dışındaki örgüt üyeleriyle sürekli iletişim halinde oldukları saptandı. Örgüt üyeleri tarafından kurulan çok sayıda paravan şirketin, terör örgütünün ve üyelerinin finansmanında kilit rol oynadığı da elde edilen delillerle kesinleşti.
POLİSİN DİKKATLİ TAKİBİYLE OYUN BOZULDU
Gaziantep Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin titiz ve kesintisiz takibi sayesinde, örgütün yurt dışına götürdüğü öğrencilerin karanlık planları deşifre edildi.
Polis ekipleri, örgütle bağlantılı şahısları ve yurt dışına seyahat eden öğrencileri adım adım izledi. Yapılan incelemelerde, bazı öğrencilerin yurt dışına giderken uçaktaki koltuk numaralarının farklı olduğu, ancak Türkiye'ye dönüş biletlerinde aynı numaraları kullandıkları tespit edildi.
AYNI UÇAKTA TANIŞTIRILAN ÖĞRENCİLER
Farklı üniversitelerde öğrenim gören bu gençlerin, yurt dışında organize edilen gizli buluşmalarda birbirleriyle tanıştırıldıkları anlaşıldı. Ayrıca, öğrencilerin yurt dışında sadece bir hafta gibi kısa bir süre kaldıkları belirlendi.
ÖRGÜT YÖNETİCİLERİ KOD İSİM KULLANIYOR
Emniyetteki sorguları tamamlanan şüphelilerden 13'ü etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanırken, 14 şüpheli ise ifadelerinde örgütün illegal faaliyetlerini tüm detaylarıyla doğruladı. Bazı öğrenciler de çarpıcı itiraflarda bulundu.
Şehit Önder Güzel'in adının verildiği operasyonda, FETÖ sorumlularının öğrencilerle ilgili telefon görüşmelerinde 'öğrenci' yerine 'vifak' kod adını kullandıkları, ikna ettikleri öğrencilere 'cemaat', ikna edemediklerine ise 'hayat' şeklinde şifreli ifadeler kullandıkları öğrenildi.
ÖRGÜTÜN PARA KASASI DA YAKALANDI
Kendilerini güncel yapılanmada 'mentör' olarak tanımlayan öğrenci sorumlularının da aralarında bulunduğu 228 şüpheliden, Gaziantep'te FETÖ'nün 'para kasası' olduğu iddia edilen ve daha önce 15 yıl hapis cezasına çarptırılan bir holdingin eski yönetim kurulu üyesi Taner Nakıpoğlu'nun da bulunduğu 77 kişi, dün çıkarıldıkları adli makamlarca tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Operasyon kapsamında gözaltına alınan şüphelilerden 23'ü serbest bırakılırken, 128 şüpheli ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Sonradan gözaltına alınan 3 şüphelinin emniyetteki işlemleri ise halen devam ediyor.