Toros Dağları eteklerinde yaygın olarak yetiştirilen andız meyvesi, geleneksel yöntemlerle pekmeze dönüştürülüyor.

Ünal Ateş: “Cumhuriyet, milletimizin özgürlük ve eşitlik mücadelesinin en değerli kazanımıdır”
Ünal Ateş: “Cumhuriyet, milletimizin özgürlük ve eşitlik mücadelesinin en değerli kazanımıdır”
İçeriği Görüntüle

1700 rakımlı Elmadağ’dan toplanan andız meyvesi, kadınların titiz emeğiyle pekmez haline getiriliyor. Yaz aylarında olgunlaşmadan toplanan andız kozalakları, imece usulüyle temizlenip kırılarak, ardından 2 gün boyunca bakır kazanlarda kaynatılıyor. Bu geleneksel yöntemler, andız pekmezini yüksek besin değeriyle zenginleştiriyor.

3Afc7Bae 1Cad 41E2 B71B 718Aaa202Fcc

Andız pekmezi, kendine özgü acımtırak tadı ve doğal içeriği ile bölge halkının önemli bir geçim kaynağı olurken, insan sağlığına da birçok fayda sağlıyor. Andız ağacından elde edilen bir başka doğal ürün olan andız özü ise, cilt hastalıklarının tedavisinde, ağız içi yaraların giderilmesinde ve saç dökülmelerinin önlenmesinde etkili bir alternatif olarak değerlendiriliyor.

12455925 0640 4E31 889C C2F68379Cb37

Üretim süreci tamamlanan andız pekmezi, paketleme işlemlerinin ardından Türkiye’nin dört bir yanına pazarlanıyor. Andız pekmezi, andız ağacının gövdesinde bulunan özünün kaynatılması ve şeker ilavesi ile hazırlanan, sağlık açısından birçok fayda sunan bir ürün olarak dikkat çekiyor.